Erling Løken Andersen's blog

A blog by Erling Løken Andersen on random entrepreneurial topics.

 • Hvordan Google fungerer – og hva det betyr for deg

  Hvordan fungerer Google? I denne tråden skal vi først ta for oss litt grunnleggede om søkemotoroptimalisering, deretter noen praktiske tips til alle som driver med nettsider.

  Hva er søkemotoroptimalisering? 

  Søkemotoroptimalisering er kunsten å få side X til å komme høyt opp i søkeresultatene. Jeg kommer i denne guiden ikke til å bruke så mye tid på Bing og andre søkemotorer; fordi 90% av alle i Norge bruker Google som sin primære søkemotor.

  Mange er negative til søkemotoroptimalisering. De mener at det er å “manipulere” søkeresultatene til Google. Dette kan selvfølgelig stemme i mange tilfeller, men samtidig er det en annen, veldig bra side ved søkemotoroptimalisering – og det er å hjelpe nettstedseiere å tilrettelegge innholdet sitt slik at de blir funnet på Google. Det er veldig mange bra artikler, nettsteder og tjenester der ute som ikke blir funnet på Google fordi nettstedseieren ikke forstår viktigheten av digital distribusjon og SEO.

  Men hvordan rangerer Google søkeresultatene sine? Enkelt forklart handler det om to ting: Autoritet og Relevans.

  La oss ta autoritet først. Hva mener vi med autoritet?

  Autoritet er et (matematisk) uttrykk for hvor autoritativ Google oppfatter siden din. Vi kan også kalle det “tillit”. Men hvordan får man tillit på nettet? Jo, ved hjelp av linker. Desto flere som linker inn til nettstedet ditt, desto mer autoritet har du i Googles øyne. Denne autoriteten vurderer og poenggir Google med noe som heter Pagerank. Pagerank går fra 0 til 10. Desto flere linker du har, desto mer autoritet, og desto høyere Pagerank.

  Du kan blant annet måle Pagerank her – eller installere en Chrome plugin for dette her.

  Ta VG.no for eksempel. VG.no blir linket til fra andre nettaviser (som refererer nyhetene deres), fra Startsiden.no, SOL.no og tusenvis av andre nettsteder. Google har roboter som scanner nettet hele tiden og teller opp alle disse linkene. Til slutt får VG.no en score: Pagerank 7. Moss-avis.no, en mindre lokalavis, har til sammenligning Pagerank 3.

  Dette betyr litt grovt forklart at VG.no alltid vil komme høyere opp i søkeresultatene enn Moss Avis, fordi Google stoler mer på VG.no enn på Moss Avis. Men Moss Avis vil alltid komme høyere enn en personlig blogg med Pagerank 1.

  Ergo: Hvis du vil ha mye trafikk fra Google, så må du jobbe med å skaffe deg flere linker inn til nettstedet ditt. Men det handler ikke bare om antall; å få én link fra VG.no (med Pagerank 7) er hundre ganger bedre enn å få en link fra en personlig blogg (Pagerank 1), fordi Google stoler mer på VG.no – og ergo er også linken fra VG.no “viktigere” (og bedre) enn linken fra bloggen.

  Men dette handler ikke bare om autoritet. Det handler også om relevans. Hva mener vi med relevans?

  Relevans er et (matematisk) uttrykk for hvor nærme ditt innhold (A) er i forhold til hva brukeren søker etter (B).

  Tilbake til VG.no igjen: Hvis brukeren søker etter “kjøttkaker”, og VG.no ikke har skrevet en eneste artikkel om kjøttkaker, så vil nødvendigvis relevansen deres være 0. Da kan det hende at Moss Avis – hvis Moss Avis har en artikkel om kjøttkaker – vil komme øverst i søkeresultatene, fordi Moss Avis’ sin relevans er høyere.

  Vi ser altså at gode plasseringer i søkeresultatet handler om to ting: Hvor høy autoritet har nettsiden din – og hvor høy relevans har innholdet på nettsiden din i forhold til det brukeren søker etter? Det er to variabler som begge må stemme.

  Hvordan kan jeg forbedre min autoritet? (Pagerank) 

  Du må få så mange linker som mulig inn til nettstedet ditt. Tips Startsiden.no, kontakt relevante partnere, spør om å bli linket opp fra bloggen til venner, skriv interessante blogginnlegg som folk linker til, legg inn link til hjemmesiden din i signaturen din på forumer, etc… Alt hjelper. Det er en stor jobb, men den må gjøres om du skal få trafikk til nettsidene dine.

  Hvordan kan jeg forbedre min relevans? 

  Dette er den delen av SEO som folk flest tenker på når de hører SEO. Å forbedre relevansen handler om å tilpasse innholdet ditt, slik at Google “forstår” hva nettsidene dine handler om. Det er tusenvis av ting du kan gjøre, men nedenfor lister vi opp våre absolutt beste tips:

  1. Sørg for at hver side på nettsidene dine har en unik TITLE (eks: “Kjøttkaker i brun saus”)
  2. Sørg for at overskriften på nettsidene dine er satt med en H1-tagg, og at overskriften er den SAMME som TITLE-taggen (dvs: “Kjøttkaker i brun saus”)
  3. Sørg for du i innholdet på siden gjentar søketermen en del ganger. Dette betyr i praksis at du burde sørge for at det står “Kjøttkaker i brun saus” minst 4-5 ganger på nettsiden din (om du ønsker trafikk på “Kjøttkaker i brun saus”)
  4. Sørg for at du har linker inn til siden om “Kjøttkaker i brun saus”, hvor link-teksten (dvs. selve linken) heter “Kjøttkaker i brun saus”. Ikke link med ord som “klikk her” eller “les mer”; la det stå det samme på linken som tittelen på artikkelen (dvs. “Kjøttkaker i brun saus”).

  De 4 punktene ovenfor kaller vi “The 4 must’s”. Hvis du sørger for at disse fire tingene korrelerer, så trenger du egentlig ikke gjøre så veldig mye annet for å forbedre relevansen på nettsiden din.

  Men det finnes et annet, viktigere stalltips: Skaff deg mer innhold!

  Vi sitter ofte i kundemøter med store norske firma som omsetter for hundrevis av millioner av kroner hvert år. Vi spør de ofte: Hva ønsker du å komme høyt i søkeresultatene for? Så sier de gjerne “baderomsutstyr” og “kjøkkenfliser” (eksempelvis). Da ber vi de gå på nettsidene sine og vise oss artikkelen som omhandler “baderomsutstyr” og “kjøkkenfliser”. Det klarer de ikke, fordi de har aldri satt seg ned og skrevet disse artiklene. Innholdet finnes ikke på nettsidene. Da spør vi alltid: Hvordan kan du forvente at Google skal vise deg i søkeresultatene for “baderomsutstyr” og “kjøkkenfliser” – hvis du ikke har innhold for dette? Hele Google sin formålserklæring er jo å servere relevante sider til de som søker. 0 innhold = 0 besøkende. Vårt tips? Lag innhold.

  Se på sider som ehow.com:
  https://www.google.no/search?q=site%3Aehow.com

  Ehow.com har 3,2 millioner artikler om alt mulig. Da har Ehow.com egentlig 3,2 millioner sjanser til å “treffe” det brukeren søker etter. Når de da også har Pagerank 7 på toppdomenet sitt, så betyr dette at de kommer til å ranke høyt på 3,2 millioner søk. Ehow.com mottar cirka 20-30 millioner besøkende i måneden.

  Se også på norske Klikk.no:
  https://www.google.no/search?q=site%3Aklikk.no

  2,7 millioner sider og Pagerank 6 på toppdomenet. Og trafikken? 1 million besøkende i uken.

  Søkemotoroptimalisering er ikke noe vanskelig eller magisk; det er 100% logisk og egentlig veldig lett. Men det er mye arbeid forbundet med det og kun de mest iherdige og smareste lykkes. Lykke til!